среда, 24. август 2022.

Vašington dodaje gas u rešavanju kosovskog spora, hoće li dolazak Eskobara u Beograd i Prištinu bar pomeriti stvari sa mrtve tačke?

 

Oduvek su imali ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, nekad manje a nekad više javnu, ali se poslednjih dana Sjedinjene Američke Države sve aktivnije uključuju u razgovore o rešenju kosovskog pitanja kojima posreduje Evropska Unija (EU). Specijalni izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar poslednjih dana rame uz rame sa specijalcem EU Miroslavom Lajčakom lobira za postizanje konsenzusa i rešavanje krize na Kosovu, pa je pitanje da li SAD za stalno zadržava takvu poziciju?

Amerika je u raspetljavanju kosovskog čvora do sada igrala važnu ulogu, uglavnom iz senke, ali je dosadašnja praksa pokazala da i te kako stupa na scenu i pred svetla reflektora kad god je krizna situacija. To se upravo dešava i ovih dana, nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti zakuvao "čorbu", najavljujući reciprocitet oko ličnih dokumenata i registarskih tablica, čemu se Beograd protivi. Usledile su varnice koje su pretile da prerastu u požar, koji su..................
 

Нема коментара:

Постави коментар