уторак, 17. март 2020.

KUBANSKI LEKARI STIGLI U ITALIJU


Kubanski lekari su stigli u Italiju da pomognu italijanskim kolegama. Kuba ima interferon Alpha-2B, moćan u tretmanu s korona virusom, a taj lek se naširoko primenjivao u Kini u izlečenju pacijenata obolelih od ove bolesti.

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje koronavirusa za domaću upotrebu, kao i potrebe drugih zemalja. Eduardo Martinez, predsednik preduzeća BioCubaFarma, tip povodom je rekao: „Primamo zahteve mnogih zemalja koje od nas traže da učinimo lek dostupnim. Možemo ga nastaviti isporučivati bez rizikovanja potrebnih količina za našu zemlju.“

Kubanski lek „Interferon alfa 2“ zaslužan je za oporavak većeg broja kineskih pacijenata zaraženih koronavirusom, a koristi se i protiv virusnih infekcija poput HIV-a, humanog papiloma virusa i hepatitisa B i C.

BioCubaFarma saopštava da je 15 zemalja Latinske Amerike, Evrope, Afrike i Azije su zatražili tretman od Kube. Ova državna kompanija takođe tvrdi da uprkos blokadi od strane SAD, poseduje dovoljne rezerve 22 različita leka koji mogu pomoći lečenju koronavirusa.

Kuba je za sada prijavila četiri slučaja zaraze – troje italijanskih turista i jednog kubanskog državljanina.

U slučaju ove pandemije možemo videti nadmoć zdravstva pod kontrolom države u odnosu na privatni zdravstveni sistem. Italija, koja spada u red najbogatijih kapitalističkih zemalja je potpnuo nespretno dočekala korona virus, dok Kuba koja se nalazi decenijama pod izolacijom je solidarna i spremna je da pomogne drugim zemljama.

Нема коментара:

Постави коментар