петак, 26. мај 2023.

U subotu svi zajedno formiramo prsten oko RTS-a - Ponesite cvet na protest

 


U subotu 27. marta zakazan je novi protest “Srbija protiv nasilja” koji će ovaj put biti u vidu velikog prstena građana oko RTS-a. 

Ovo će verovatno biti najveći, ili jedan od najvećih javnih skupova koji se ikada desio u našem gradu i državi. Zbog očekivano veoma velikog broja ljudi i ograničenih mogućnosti kretanja, organizatori su se ovaj put odlučili za mnogo kraću trasu kretanja koja će završiti formiranjem prstena oko RTS-a. 

Protest će početi ispred Narodne skupštine u 18 časova, a građani će se u povorci kretati Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim će skrenuti levo u Beogradsku ulicu, levo u ulicu Ilije Garašanina i opet levo u Takovsku do RTS-a. Sve građane koji, zbog velikog broja ljudi, ne budu mogli da prođu celom trasom, molimo da se rasporede u pravcu Tašmajdanskog parka, gde će biti postavljena još jedna bina i tako formiraju prsten. Na taj način ćemo svi zajedno učestvovati u masovnom prstenu oko RTS-a i zahtevati da javni servis na pravi način, nepristrasno i odgovorno izveštava o ogromnim problemima našeg društva, masovnim ubistvima, protestima i zahtevima protesta, kao i načinima na koje kao društvo možemo da prevaziđemo ovu tragediju. Protest će trajati do 22 časa. 


Ponesite cvet 

Kako bismo pokazali poštovanje prema žrtvama masovnih ubistava i saosećanje sa porodicama i prijateljima preminulih, molimo vas da na protest ponesete cvet i ostavite ga ispred Narodne skupštine kako bismo zajedno podsetili na povod ovog protesta. 


Važna napomena: Molimo sve građane da pokažu najveću moguću odgovornost prema mirnom i nenasilnom karakteru protesta. Režim nema nikakav odgovor na ovo i najviše bi voleli kada bi došlo do nasilja ili incidenta. Organizatori pozivaju sve građane da zbog osetljivosti trenutka u kome se protest dešava pokažu dodatnu dozu odgovornosti i da se u slučaju bilo kakvih provokacija odmah sklone od provokatora, izoluju ih i ne dozvole im da protest izmanipulišu.***

Podsećamo na zahteve protesta

Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara. 

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo 1) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV, 2) smenu svih članova Saveta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja, 3) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks, 4) smenu rukovodstva RTS-a, 5) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih. Ostavka ministra prosvete je dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune.


Organizatori protesta "Srbija protiv nasilja"

Нема коментара:

Постави коментар