недеља, 25. новембар 2018.

25.minut / Zoran Kesić i ekipa Njuz. net-a


Srbijo, izvini za Vučićevo pismo

Mogao je Aleksandar Vučić najstarijima da se zahvali i što je smanjenjem penzija uštedeo dovoljno para da se plate naprednjački botovi, nabavi nova rasveta od Kip lajta, zaposle svi članovi SNS-a i sagradi nedostajuća stolica za spomenik patrijarhu Pavlu

Biti penzioner u Srbiji ovih dana prava je privilegija, doduše nešto manja nego biti student čija je baka upravo primila uvećanu penziju. Zlatno doba o kojem je pričao predsednik možda nije stiglo baš svima - običnim građanima, nezaposlenima, zaposlenima koji ne rade u državnim institucijama, nezaposlenima koji nisu članovi vladajuće stranke, zaposlenima koji nisu članovi vladajuće stranke, ali jeste penzionerima.
Kažu da ne samo da se vraćaju na staro, već da nikada nisu bile veće nego sad. I mora se priznati, izjave o povećanju penzija stvarno su narasle do neslućenih visina.
Pored penzionera, zlatno doba stiglo je i u tabloide, od kojih jedan od njih ovih dana briljira, a nije Informer niti Ilustrovana politika koja je tek od nedavno postala Informer.
Voleli ste ih u epizodi „Jelena je još mogla da bude j*bana“, obožavali ste ih u „Ponoš naredio Jeremiću: Tajkune ne diraj, pušićemo im svima kad dođemo na vlast!“, a sada nam stiže njihovo novo remek-delo, dirljivi tekst o baka Nadi iz Grocke koja je, kada je otišla na šalter pošte, doživela nezapamćeni šok. „Podigla sam penziju, ali kada sam prebrojala novac, očima nisam verovala!“.
Ako među vama ima i onih koji su nekim slučajem propustili da kupe taj broj Kurira, otkrićemo vam da je baka Nada dobila za 1.500 dinara veću penziju.
Izvini, Srbijo, što postoje ovakve novine. Izvini i ti baka Nado, iako ne postojiš. Ili možda ipak postojiš? A šta ako je u pitanju ona bibliotekarka Nada Ajkula iz naprednjačkog spota? Oterali ženu u prevremenu penziju jer su joj stalno nestajale knjige, a ona tvrdila da ih jedan član biblioteke, korpulentan i sa naočarima, doduše, kada ga je poslednji put videla bio je mršav i bez naočara, ne vraća decenijama.
I dok se Kurir ponovo izvinjavao Srbiji, jer u jednom periodu nije objavljivao bljuvotine, predsednik Vučić odlučio je da jedno veče nakon posla konačno malo sedne, odmori se i za to vreme svakom penzioneru u Srbiji napiše po pismo. Najpre baka Nadi.
„Draga Nado, penzija će vam biti veća za 1.500 dinara! Plašim se za vaše srce, da li će izdržati kada izbrojite tolike pare, jer znam da ćete doživeti nezapamćeni šok. E da, vraćam vam i ovu knjigu Priručnik za manipulisanje starima“.
Potom se predsednik pismom obratio i ostalim penzionerima.
„Dragi moji verni penzioneri, čuj mene, glasači. Nadam se da vam je ovo pismo stiglo pre nego što ste dobili račune za Infostan i struju. Ako je stiglo posle, želim da izjavim saučešće vašoj porodici. Hvala vam jer smo od uštede na vašim penzijama skupili dovoljno para da Kip lajtu uplatimo za novu rasvetu, koja stiže svaki dan. Od vaših penzija moći ćemo da platimo botove za mukotrpan posao udaranja minusa na komentare svima koji tvrde da je povećanje penzija neustavno i da je zapravo samo vraćanje na stari iznos. Od vaših penzija zaposlili smo i poslednjeg člana naše stranke. Dečko možda ne zna da radi ništa u svom sektoru, ali je jako talentovan za udaranje minusa. Od vaših penzija sakupićemo dovoljno para da sagradimo stolicu za spomenik patrijarhu Pavlu, tj. ispod njega. Takođe, možete lepo da vidite kako je ovo pismo, sa sve logom moje privatne stranke, štampano u punom koloru i poslato na vašu ličnu adresu, za koju sam takođe morao da platim nekome da je iskopa, a što će sve, opet, biti plaćeno od vaših smanjenih penzija. Hvala vam na svemu. Ostajte mi živi i zdravi. O.K., makar samo zdravi. Do narednih izbora“.

Нема коментара:

Постави коментар