петак, 30. новембар 2018.

Trećina studenata želi da napusti Srbiju

Uzmi diplomu i beži

Sve je više istraživanja koja pokazuju da je pretežna ambicija građana Srbije da emigriraju, mahom u države Zapada. Po poslednjem, koje je sproveo Kabinet ministra bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politku u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnologije, budući iseljenici su studenti, i to svaki treći, pokazuju ankete među 11.000 polaznika državnih i privatnih visokoškolskih ustanova.

Najveći broj akademaca sprema se za Nemačku (24,2odsto), zatim slede SAD (11,2), Švajcarska (10,7 ), Austrija (8,7 ) i Norveška (6,3 odsto). Razlozi su predvidljivi – brže nalaženje zaposlenja, bolje plate, viši standard i veće mogućnosti profesionalnog napretka. Ono što izlazi iz klišea i preti da naruši ne baš dobru tradiciju zajedničkog življenja više generacija u domaćinstvu, jeste činjenica da svoju decu u odluci da odu – podržavaju roditelji. Verovatno ne oni isti koji su nedavno učestvovali u istraživanju udruženja Srbija 2, sa sličnim, iako blažim rezultatima – tada je petina anketiranih izrazila želju da se iseli u zapadne zemlje.

Ovo o kome sad govorimo, sprovedeno je ne samo zbog snimanja situacije, već i zbog planiranja mera koje bi zaustavile trend iseljavanja, pa Ministarstvo obrazovanja već preispituje politiku upisivanja na fakultete. Gleda da je uskladi sa potrebama zapošljavanja. Možda smo zluradi kad kažemo – džaba im ova komplikovana matematika. Primere za ovu tvrdnju viđamo svakodnevno – sve je manje šofera u gradskom prevozu, sve manje električara, molera.., za kojima vlada konstantna potreba. A i njih je ova zemlja školovala.

Možda je uputnije pitati: ko će u Srbiji ostati? Možda samo oni koje sa vrha preporučuju svetu jeftinu radnu snagu, što je jedina mera do sada sa „dobrim“ ishodima. I još podmlađuje, do povratka u pelene.
D. Nikoletić

Нема коментара:

Постави коментар